BEVEZETŐ

2022-ben indította útjára a Magyar Suzuki az „Együtt az utakon” közlekedésbiztonsági kampányát, amelyben minden évben más társadalmi problémára fókuszál. Az idén a segítők segítése a kampánytéma: „Adj utat, ments életet!” Bár az autósok nagy része hetente találkozik megkülönböztető jelzést használó járművel, a közlekedési szakemberek és a segítségnyújtók tapasztalata szerint tíz autósból csak három reagál ilyenkor megfelelően. A többiek rossz döntést hoznak, vagy megkésett reakciójukkal akadályozzák a kékszirénás járművek haladását, minden ötödik autós pedig az éppen vonuló jármű vezetőjére hagyja a helyzet megoldását.

Pedig sok esetben akár fél percen is múlhat egy emberélet. Bár kétségtelen, hogy a kékszirénás járművek sofőrei nagy tapasztalattal rendelkeznek és magasan képzettek vezetéstechnikailag, nekik is szükségük van mindenki – függetlenül attól, hogy milyen módon vesz részt a közlekedésben - együttműködésére ahhoz, hogy mielőbb a riasztás helyszínére érjenek. Az előzékenység nemcsak fontos, hanem kötelező azokkal szemben, akik a segítségnyújtásra tették fel az életüket.

Kutatás összefoglaló Letöltöm gomb

Így támogatjuk a segítségnyújtó járműveket, vagy mégsem?

Nézd meg videónkat!

Szerinted milyen gyakran találkozunk szirénázó járművel az utakon? Vajon hogyan reagálunk ilyenkor? Jól segítjük őket? Tudjuk, mit tegyünk, pánikolunk, vagy esetleg a másiktól várjuk a megoldást? A videót megnézve kiderül, hogy látjuk magunkat ebben a szituációban mi, autósok.

Együtt az utakon - Adj utat, ments életet!

Nézd meg videónkat, és nyerj betekintést!

Milyen hatással van a közlekedési képességedre, mikor vezetés közben eszel vagy akár telefonozol? Adj utat, ments életet! videósorozatunk keretében összehasonlítjuk, hogyan reagál egy kékszirénás jármű érkezésére egy vezetés mellett multitaskingoló sofőr, és mi történik akkor, ha zavarás nélkül kell végrehajtania ugyanezeket a feladatokat. Nézd meg videónkat, és nyerj betekintést!

RUSZNÁK ANDRÁS

igazságügyi gépjármű szakértő

Vajon mennyi problémát képes okozni a vezetés közbeni csetelés egy rutinos sofőr esetében? Na és mi történik akkor, ha a szituációt egy pluszban érkező kéklámpás járművel tetézzük meg? Nézd meg, hogy áll helyt a tesztpályán igazságügyi gépjármű szakértőnk, Rusznák András!

SZABÓ KIMMEL TAMÁS

színész

Második versenyzőként Szabó Kimmel Tamás színész száll a „ringbe”, hogy megmutassa, vajon az autóban elfogyasztott pár falat miként hat a közlekedési teljesítményünkre. Szerinted szirénaszó mellett is megoldja a feladatot? Nézd meg videónkat!