Egészségmegőrző program a TÁMOP keretében

Sajtóközlemény

Lezárult a Magyar Suzuki munkahelyi egészségmegőrző programja

 

Szeptember végével lezárult a Magyar Suzuki Zrt. egészségprogramja, amelynek keretében a társaság változatos programcsomagot állított össze dolgozóinak testi és lelki egészségmegőrzése érdekében. A munkahelyi stressz kezelésétől a ülőmunka káros hatásainak kiküszöbölését célzó képzésig sokféle problémára választ adó programokon összesen 800 alkalmazott vehetett részt. Az egészségprogram lebonyolítását az Európai Unió Társadalmi Megújulás Operatív Programjának (TÁMOP) társfinanszírozása tette lehetővé.

 

Egészségnapot, egészséghetet, munkahelyi stresszkezelési gyakorlatot, speciális, ülőmunkát végzőknek szóló képzést és autogén tréninget is szervezett munkatársainak a Magyar Suzuki Zrt. a cég munkahelyi egészségmegőrzési programja keretében. A Magyar Suzuki munkahelyi egészségmegőrző programjának megvalósítását az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította a TÁMOP „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok" keretében; a támogatás összege 7 959 997 forint volt.

 

A kilenc hónapos intenzív programsorozat keretében 800 dolgozónak teremtettek lehetőséget arra, hogy szakmai segítséggel tanulják meg elkerülni a munkavégzésükből eredő vagy a munkavégzésüket potenciálisan korlátozó egészségkárosodásokat.

 

A programok célja az volt, hogy népszerűsítsék az egészségmegőrző tevékenységeket, informálják a dolgozókat aktuális pszichés és fizikai státuszukról, és tanácsokkal lássák el őket a prevenció, illetve a javulás érdekében.

 

A programok alapvetően három cél köré csoportosultak. A lelki egészség megőrzése és a stresszkezelés már rövid távon is hatékonyan járulhat hozzá a dolgozók közötti együttműködéshez, így a jobb teljesítményhez. Az egészséges táplálkozást támogató programok a munkavállalók teljesítőképességének hosszú távú megőrzését szolgálják, a rendszeres testmozgást támogató események pedig egyaránt javíthatják a dolgozók mentális és fizikai állapotát.

 

A társaság nemcsak a fizikai dolgozók egészségmegőrzésével kapcsolatos problémákra dolgozott ki programokat. Speciálisan irodai dolgozókra fókuszált például a 200 fő részvételével lebonyolított egészséghét ergonómiai napja, ahol az ülőmunka vázizomrendszerre gyakorolt negatív hatásait és e hatások kezelésének, enyhítésének módjait ismerhették meg a résztvevők.