A Suzuki és a rendőrség együtt segíti az autósokat a téli felkészülésben

Három helyszínen ingyen vizsgáltathatják meg rendőrségi szakemberekkel az autóikat az esztergomiak és az arra járók, hogy a jármű megfelel-e a téli közlekedés követelményeinek. A rendőrség közlekedési szakterületen szolgáló kollégái most olyan hibákra is felhívják a figyelmet, amilyenekért a forgalomban bírságolnának. A Suzuki és a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság közös akciójának célja a térség közlekedésbiztonságának javítása.

A rendőrség és a Magyar Suzuki Zrt. közös esztergomi „FelkészülTÉL?” akciójának keretében három helyszínen, külön erre a célra felállított sátrakban a rendőrség közlekedési területen dolgozó munkatársai vizsgálják meg ingyenesen az odavitt autókat, hogy megfelelnek-e a téli közlekedés követelményeinek. A rendőrség egyebek mellett fékhatásmérővel készül a vizsgálatra, hiszen télen különösen fontos a fékek beállítása.

 

„Üzleti tevékenysége mellett a Magyar Suzuki Zrt. megalapítása óta nagy gondot fordít a társadalmi szerepvállalásra, a helyi közösséggel való együttműködésre. A megyei rendőrséggel karöltve most a térségben élő autósoknak szeretnénk segítséget nyújtani a megfelelő téli felkészüléshez” – mondja Ruska Viktória, a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetője.

 

A Tesco parkolójában, a Park Center Aldi felőli parkolójában, valamint a bazilika alsó, ingyenes parkolójában a rendőrségi szakemberek olyan hibákra is felhívják az autósok figyelmét, amelyek miatt a forgalomban bírságolhatnának is. A lámpák és a fényszórók beállítása ilyen hiba, s ez a téli látási viszonyok között erősen felértékelődik.

 

A gépjárművek biztonságos üzemeltetése és a balesetek elkerülése kapcsán sokat emlegetett probléma a téli gumik minősége. A szakértők ezzel kapcsolatban három minden esetben használható tanácsot adnak: nézzük meg a magyar és nemzetközi tesztoldalakat a vásárlás előtt, a nem ismert gyártók olcsó termékeiben ne bízzunk, és nézzük meg az abroncsokhoz kötelezően adott címkén a nedves úton való tapadás osztályzatát, mert téli körülmények között ez járul hozzá a leginkább a biztonságunkhoz. A besorolás, amit a hatóságilag körülírt tesztek alapján állapítanak meg az adott abroncsra, azt mutatja meg, hogy nedves útfelületen az ABS-szel fölszerelt autó milyen fékúton lassul 80-ról 20 kilométer/órás sebességre. A skálán a legjobb az A kategória, ehhez képest a fékút kategóriánként 2,6 méterrel hosszabb lehet, amin adott esetben az életünk múlhat.

 

„Az Esztergom városát Dobogókővel összekötő 1111-es út több okból is balesetveszélyesnek tekinthető. Ez az útszakasz hegyi jellegű, évszaktól függetlenül gyakran változnak a fényviszonyok, télen pedig gyakoriak a felfagyások. Ezen a részen korábban érkezik meg a havazás is” – mondja Buóczné Miklán Erzsébet rendőr őrnagy, a Komárom-Esztergom Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára a helyi adottságokkal kapcsolatban.

 

Azok között, akik az akció helyszínein bedobják a gyűjtőládákba a FelkészülTÉL? kvízkérdéseire adott válaszokat, a szervező Magyar Suzuki Zrt. és a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság helyszínenként egy-egy téli gumikészletet, továbbá ajándékcsomagokat sorsol ki. (A nyereményjáték szabályzata megtekinthető a Suzuki weboldalán, illetve a helyszíneken.)

 

A FelkészülTÉL? akció helyszínein a gyalog érkező érdeklődőket is szívesen látják: a Magyar Suzuki Zrt. mindhárom helyen felvonultat egy-egy S-CROSS típusú gépkocsit, amin a szakemberek bemutatják a legfontosabb téli felkészüléssel kapcsolatos, illetve biztonságtechnikai tudnivalókat.