Társadalmi szerepvállalás


A Magyar Suzuki Zrt. üzleti tevékenysége mellett megalapítása óta nagy gondot fordít a társadalmi szerepvállalásra. A vállalat elkötelezetten segíti kulturális, szociális és gazdasági környezetének szereplőit, résztvevőit, hiszen a saját dolgozók, az üzleti partnerek, a vásárlók, a helyi közösségek iránti elkötelezettség megtérülő befektetés, amely hosszú távon tovább növeli a vállalat versenyképességét és fenntarthatóságát.

Légzsákok robbantak fel az esztergomi Széchenyi téren

Közlekedésbiztonsági Napot tartott pénteken a Suzuki az Esztergomi Rendőrkapitányság, az Esztergomi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és más szervezetek részvételével a város főterén. A rendezvény látványos bemutatókkal, filmvetítéssel és előadásokkal hívta fel a figyelmet a biztonságos autós és kerékpáros közlekedés, valamint a tűzmegelőzés fontosságára.

Megnyitó beszédében Yoshinobu Abe, az esztergomi Suzuki gyár új vezérigazgatója elmondta, a rendezvény fő célja az volt, hogy a gyakorlatban is megjelenítsék a Suzuki filozófiáját: „A biztonság mindenek előtt”. A cégvezető hozzátette: 2005 óta minden Suzuki autó 5 csillagot kapott a gépjármű-biztonságot vizsgáló EURNCAP minősítési rendszerben. Az esztergomi gyár a világ 102 országába szállítja az itt gyártott járműveket.

A Közlekedésbiztonsági Nap programjai között két alkalommal is szerepelt légzsák-robbantási bemutató: a technikusok egy Suzuki SX4 S-Cross autón demonstrálták a Suzuki autókban alapfelszereltségnek számító hét darab biztonsági légzsák közül a front-, az oldal-, a térd- és a függönylégzsákok működését.

A rendezvény kiemelt programja egy valósághű baleset- és mentés-szimuláció volt, amelynek során autóroncsok, önkéntes szereplők, valamint a rendőrség, a mentőszolgálat és a tűzoltóság munkatársai és járművei segítségével mutatták be egy autóbaleset kiváltó okait és következményeit.

 

Óvodai nap és óvodapedagógiai konferencia Esztergomban

A Magyar Suzuki Zrt. meghívására 2015. október 9-én az esztergomi Angyalkert Óvodába látogattak a budapesti Under the Rainbow Nemzetközi Óvoda középső és nagycsoportos óvodásai. Az óvodai napot a „Tanulom magam, tanullak téged, tanuljuk egymást” mottó jegyében rendezték meg, módot adva az eltérő kulturális hátterű gyerekeknek a közös játékra és alkotásra, az óvodapedagógusoknak pedig a gyakorlati és elméleti tapasztalatcserére.

A délelőtt közös jógával indult a fővárosiak vezetésével, majd ki-ki bemutatta és megtanította saját alkotó játékait: az esztergomiak a nemezelésben, a budaiak az origamikészítésben jeleskedtek. Ebéd előtt az esztergomiak össztáncra invitálták vendégeiket.

A Magyar Suzuki Zrt. 2007 óta támogatja az Angyalkert Óvodát. Az ovi a gyár munkarendjéhez igazodva fogadja a dolgozók gyerekeit. A vállalat ezen túl is szívügyének tekinti az óvodapedagógiát; a délutáni szakmai tanácskozásra nemcsak az Angyalkert, hanem az összes esztergomi óvoda meghívást kapott.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarán megrendezett konferencián az óvodapedagógusok megismerhették a Magyarországon még kevéssé ismert, de az Under the Rainbow óvodában már sikerrel alkalmazott bullyproof módszert: segítségével a pedagógusok játékos módon olyan ismeretekkel és készségekkel vértezhetik fel a gyermekeket, amelyek védettebbé teszi őket a zaklatás és az agresszió különféle megnyilvánulásaival szemben. Mint elhangzott, nem lehet nem szembenézni azzal a ténnyel, hogy a zaklatás és az agresszió problémája bármelyik iskolás, sőt óvodai közösséget elérheti, hiszen a modern telekommunikációs eszközökön keresztül a világ a rútabbik arcát is hamarabb mutatja meg a gyerekeknek.

A 2009-ben alapított angol tanítási nyelvű Under the Rainbow Nemzetközi Óvoda régebb óta alkalmazza a bullyproof módszertant, kedvezők a vele kapcsolatos tapasztalataik. Kiemelten fontosnak tartják, hogy az óvoda és a szülők együttműködjenek, és a lehető leghamarabb felismerjék a gyermek közelében felbukkanó problémát, kezeljék a helyzetet, megvédjék a gyermekeket.

A konferencián elhangzott előadások és a kerekasztal-beszélgetés szerkesztett változata letölthető itt:

Suzuki Óvodai Nap (PDF)

Nagy Tavaszi Kerékpárúttakarító Nap

A program beszámolója elérhető itt.


FelkészülTÉL? 2014

A 'FelkészülTÉL?' akció beszámolója elérhető itt.

Városi szemétgyűjtést támogatott a Suzuki

Több mint száz önkéntes vett részt szombaton az Esztergomi Futóművek, az Esztergomi Önkormányzat és a Magyar Suzuki Zrt. közös szemétgyűjtő akciójában, amelynek során megtisztították az esztergomiak egyik kedvelt rekreációs létesítményét, a „biciklisutat”.


Az Esztergomi Futóművek tagjai rendszeresen szerveznek szemétgyűjtést az Erzsébet parktól a Szamár-hegyig tartó biciklisúton. A hat kilométer hosszú aszfaltcsík nem csak a kerékpárosok körében népszerű: sokan futnak, sétálnak a folyópart mentén haladó, autóforgalomtól védett szakaszon.

A szombatra meghirdetett takarítás résztvevőit a hűvös-szeles időjárás sem tántorította el: délelőtt 9 és délután 1 óra között az önkéntesek több száz zsákot töltöttek meg szeméttel. A szükséges eszközöket – kesztyűket, zsákokat, pólókat – a Magyar Suzuki Zrt. biztosította; a szemétszedést követően paprikás krumpli várta a megfáradt résztvevőket az Erzsébet parkban felállított sátrakban.

Annak érdekében, hogy a szép állapot minél tovább fennmaradjon, az esztergomi önkormányzat hat új állandó szemeteskukát is kihelyezett a biciklisút mellett. Ezek beszerzését és a telepítését ugyancsak a Magyar Suzuki támogatta, de rendszeres ürítésükről már a város gondoskodik.

A Magyar Suzuki Zrt. esztergomi vállalatként fontosnak tartja, hogy jelen legyen és szerepet vállaljon a település mindennapjaiban, hozzájáruljon az élhető és szerethető természeti és társadalmi környezet kialakításához. A vállalat legutóbb ősszel települt ki a városba a megyei rendőr-főkapitánysággal együtt lebonyolított FelkészülTÉL? közlekedésbiztonsági akció keretében, most pedig olyan kezdeményezést karolt fel, ami az esztergomiak szívügye.