Újrahasznosítás

Autóink szétszerelhetősége

Azzal, hogy homogén anyagból készült alkatrészeket tervezünk és csökkentjük a rögzítők mennyiségét, könnyebbé tesszük autóink anyagokra bontását. A műanyag alkatrészeket ISO-szabványok szerinti anyagjelölésekkel látjuk el, hogy látható legyen, mely alkatrészek hasznosíthatók újra.

 

A veszélyes anyagok használatának csökkentése

Kerüljük a veszélyes anyagok használatát. Kivontuk termékeinkből többek között a nátriumsót, az azbesztet, a CFC-gázokat. 1997 óta folyamatosan csökkentetjük az ólom felhasználását. Az ólom, kadmium, higany, 6-os vegyértékű króm használata tilos a 2003. július 1-je után piacra kerülő autókban. Természetesen ezt a törvényi előírást is teljesítettük.

 

Újrahasznosításra tervezés

Amikor egy termék eléri életciklusának végét, a természet megóvása, valamint a hulladék mennyiségének csökkentése érdekében újra kell hasznosítanunk. A Suzuki először 1993-ban, jóval az európai szabályozást megelőzően adta ki „Guidebook for designs that facilitate recycling" (Tervezési segédlet, amely megkönnyíti az újrahasznosítást) című útmutatóját. Ezt dolgozóinak ajánlotta, hogy olyan termékeket tervezzenek, amelyek könnyen hasznosíthatók újra. Később újabb brosúrát jelentettünk meg „End-of-Life Vehicle Voluntary Recycling Initiative" (Roncsautók újrahasznosításának önkéntes kezdeményezése) címmel, amivel arra törekszünk, hogy termékeink egyre nagyobb része készüljön újrahasznosítható elemekből, anyagokból.

 

Néhány példa az újrahasznosítás szemléltetésére

1. Ólommentes festék használata

Európai, japán és észak-amerikai piacra termelő üzemeinkben befejeztük az ólomtartalmú festékek használatát. Ugyanezt többi üzemünkben is megvalósítjuk. Európában eladott autóink festése nem tartalmaz ólmot.

2. Ólommentes acél használata az üzemanyagtankokban

Az ólom- és ónbevonatos üzemanyagtank helyett ólommentes tankot szerelünk autóinkba.

Szétszerelési információk

A Suzuki az IDIS-en keresztül (International Dismantling Information System – Nemzetközi Szétszerelési Információs Rendszer) biztosítja a roncsautókra vonatkozó szétszerelési információkat. Az IDIS minden modellünkre tartalmazza a szétszerelési információkat. A program lehetővé teszi a számítógépes (szimulált) szétszerelést, a visszaforgatható, nem fém alkatrészek beazonosítását. A program CD-n, DVD-n elérhető.

 

Az IDIS CD/DVD-ROM a következő átfogó információkat tartalmazza:

  • előkezelés (folyadékok, akkumulátorok)
  • alkatrészjellemzők (anyag, súly)
  • alkatrész helyzete
  • információk a szétszereléshez szükséges szerszámokról
  • kiegészítő információk (rögzítések, pirotechnika)

 

A rendszerről bővebb információk találhatók www.idis2.com oldalon.