Anyavállalatunk környezetpolitikája

Suzuki Motor Corporation
Környezeti politika

 


„Az ügyfelek igényeire koncentrálva hozzunk létre értékes termékeket!” – cégcsoportunk ezt a mondatot helyezte küldetésnyilatkozatának élére. Folyamatosan a lehető legtöbbet tesszük azért, hogy valóban értékes termékeket alkossunk, amelyek megfelelnek vásárlóink igényeinek. A „Small cars for a big future” szlogennek megfelelően „kis autókat”, „környezetbarát termékeket” gyártunk, olyanokat, amelyek keresettek vevőink körében. Minden területen hangsúlyt fektetünk a „kisebb, kevesebb, könnyebb, rövidebb és tisztább” koncepcióra, így téve hatékonyabbá és stabilabbá vevői igényekből kiinduló („lean”) vállalatirányítási rendszerünket.

A gépjárműipar jelentős változáson megy keresztül. Egy ilyen átalakulás során elengedhetetlen, hogy hosszú távon gondolkodjunk a jövőről, és felvázoljuk, milyen célokat kívánunk elérni 10 vagy 15 év múlva, majd ezek fényében döntsük el, mit kell tennünk a jelenben.

E hosszabb távra tekintő tevékenységeink között az alábbiak szerint erősítenünk kell környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontú felelősségvállalási (CSR) kezdeményezéseinket, amiket fokozott figyelem és elvárások öveznek az érdekelt szereplők részéről.

Ami a környezeti problémákat illeti, nem elég a hagyományos technológiák fejlesztését ösztönözni, az új technológiákra irányuló kezdeményezéseket is támogatni kell. A Suzuki élen jár a kisautók gyártásában és a nagy teljesítményű hajtásrendszerek fejlesztésében, emellett proaktívan törekszik a hibrid járművek elterjesztésére és szerepének erősítésére, valamint az új elektromos járművek fejlesztésére. A Suzuki-cégcsoport megalkotta 2020-ig szóló környezetvédelmi tervét (Suzuki Environmental Plan 2020), ennek megfelelően környezetbarát technológiák fejlesztésére és alkalmazására, valamint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére törekszik.

A társadalmi ügyek tekintetében vállalatcsoportunk a minőséget a legfontosabb kérdéskörként kezeli. Az ügyfelek biztonsága kiemelt fontosságú számunkra; olyan kiváló minőségű termékeket fejlesztünk és gyártunk, amelyeket vásárlóink biztonságosan használhatnak – ezekhez értékesítés utáni (after sales) szolgáltatásokat is nyújtunk. A Suzuki-csoport továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a vevők biztonságosan és biztonságban használhassák termékeinket. Ezenfelül aktívan hozzájárulunk a közösség életéhez, invesztálunk az emberekbe, fejlesztjük az emberi erőforrásokat és a munkahelyi biztonságot, hogy megfelelhessünk az érintettek elvárásainak.

A vállalatirányítás terén tisztességes és hatékony vállalati tevékenységeken keresztül olyan fenntarthatóan fejlődő szervezetként kívánunk folyamatosan működni, amely elnyeri a szereplők bizalmát, és hozzájárul a nemzetközi közösség életéhez. Ennek megvalósításához fejlesztjük vállalatirányítási és megfelelőségi rendszerünket, erősítjük vezetési rendszerekre és jogszabályi megfelelésre irányuló kezdeményezéseinket.

Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy a fenti CSR-kezdeményezésekkel kapcsolatos információkat teljes körűen nyilvánosságra hozzuk, és elősegítsük a kommunikációt az érintett szereplőkkel. CSR-tevékenységeinken keresztül aktívan törekszünk továbbá az ENSZ által elfogadott „fenntartható fejlesztési célok” (Sustainable Development Goals) teljesítésére is.

Miközben kitartunk hosszú távú terveink mellett, és felgyorsítjuk növekedést szolgáló, Indiában összpontosuló beruházásainkat azáltal, hogy környezeti, társadalmi és vállalatirányítási kezdeményezéseinkkel megteremtjük az egyensúlyt a növekedéshez szükséges befektetések, valamint a vezetési struktúra megerősítése között, a vállalatcsoport folyamatosan fokozza erőfeszítéseit a vállalat értékének növelésére.
Utalva a 2018. augusztusi esetre, amikor olyan károsanyag-kibocsátási és üzemanyag-fogyasztási mintavételezési eredményeket fogadtunk el érvényesnek, amelyeket érvénytelennek kellett volna tekintenünk, őszinte bocsánatkérésünket fejezzük ki azok miatt a kellemetlenségek miatt, amelyeket a probléma okozott ügyfeleink és üzleti partnereink számára. Megelőző intézkedéseket fogunk kidolgozni az ellenőrzési struktúra fejlesztésével, munkatársaink átfogó képzésével.

Célunk, hogy vállalatcsoportunkat az egész világon kedveljék és megbízzanak benne; arra törekszünk, hogy továbbra is pozitív hatással legyünk környezetünkre és a társadalom életére.

Toshihiro Suzuki
elnök-vezérigazgató