Óvodapedagógiai konferenciát szervezett Esztergomban a Magyar Suzuki

A Magyar Suzuki Zrt. október 9-én óvodapedagógiai konferenciát szervezett Esztergomban. Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésen egy speciális agresszióellenes módszertan is szóba került, amelynek célja, hogy gyermekeink már ebben a korai életszakaszban védekezni tudjanak a zaklatással szemben. Délelőtt gyakorlati tapasztalatcserére is mód nyílt, amikor budapesti óvodások tettek látogatást a helyi Angyalkert Óvodában.

A Magyar Suzuki Zrt. meghívására október 9-én Esztergomba látogattak a budapesti Under the Rainbow Nemzetközi Óvoda középső és nagycsoportos óvodásai. A délelőtt közös jógával indult a fővárosiak vezetésével, majd ki-ki bemutatta és megtanította saját alkotó játékait: az esztergomiak a nemezelésben, a budaiak az origamikészítésben jeleskedtek. Ebéd előtt az esztergomiak össztáncra invitálták vendégeiket. „A mai program – foglalkozások, közös játék, közös alkotás – színes élmény a gyerekeknek, kollégáimnak és az összes esztergomi pedagógusnak pedig tapasztalatcsere és kitekintési lehetőség, kapcsolódási pont a nagyvilág elvárásaihoz a Suzukin keresztül” – mondta Radnóti Erika, az Angyalkert Óvoda vezetője.

 

A Magyar Suzuki az esztergomi óvodai napot a „Tanulom magam, tanullak téged, tanuljuk egymást” mottó jegyében rendezte meg, módot adva az eltérő kulturális hátterű gyerekeknek a közös játékra és alkotásra, az óvodapedagógusoknak pedig a gyakorlati és elméleti tapasztalatcserére. „A Magyar Suzuki Zrt. és az Angyalkert óvoda együttműködése nem új keletű, az ovi a gyár munkarendjéhez igazodva várja a gyerekeket egész nap. A gyár 2007 óta támogatja az intézményt, hogy az ovi a lehető legjobb körülmények között fogadhassa a dolgozók gyerekeit – mondta Ruska Viktória, a társaság kommunikációs vezetője. – A Magyar Suzuki ezen túl is szívügyének tekinti az óvodapedagógiát; a szakmai tanácskozásra nemcsak az Angyalkert, hanem az összes esztergomi óvoda meghívást kapott.”

 

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarán megrendezett konferencián az óvodapedagógusok megismerhették a Magyarországon még kevéssé ismert, de az Under the Rainbow óvodában már sikerrel alkalmazott bullyproof módszert: segítségével a pedagógusok játékos módon olyan ismeretekkel és készségekkel vértezhetik fel a gyermekeket, amelyek védettebbé teszi őket a zaklatás és az agresszió különféle megnyilvánulásaival szemben. Mint elhangzott, nem lehet nem szembenézni azzal a ténnyel, hogy a zaklatás és az agresszió problémája bármelyik iskolás, sőt óvodai közösséget elérheti, hiszen a modern telekommunikációs eszközökön keresztül a világ a rútabbik arcát is hamarabb mutatja meg a gyerekeknek.

 

Ebben a helyzetben nagyon sokat jelent az óvodapedagógusoknak minden olyan módszer, amelynek az alkalmazásával megóvhatják a rájuk bízott gyermekeket a zaklatással szemben. „Nem arról van szó, hogy meg kell védeniük magukat, hanem arról, hogy felismerjék, hogy mi az, amit nem kötelesek eltűrni, és jelezzék a hozzájuk közel állóknak, ha ilyesmiben volt részük. Ebben segít a mai szakmai konferencián megismert gyakorlat, és örülünk, hagy a Magyar Suzuki segítségével a bullyproof módszert nemcsak mi, hanem a többi esztergomi óvoda pedagógusai is megismerhették” – mondta az Angyalkert Óvoda vezetője.

 

A 2009-ben alapított angol tanítási nyelvű Under the Rainbow Nemzetközi Óvoda régebb óta alkalmazza a bullyproof módszertant, kedvezők a vele kapcsolatos tapasztalataik. „Nagyon örülünk, hogy a módszert bemutathattuk az esztergomi kollégáknak. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az óvoda és a szülők együttműködjenek, a lehető leghamarabb felismerjék a gyermek közelében felbukkanó problémát, kezeljék a helyzetet, és megvédjék a gyermeket” – fogalmazott Paragi Ébel Emese, az óvoda kuratóriumi elnöke.

 

Üzleti tevékenysége mellett a Magyar Suzuki Zrt. megalapítása óta nagy gondot fordít a társadalmi szerepvállalásra: segíti kulturális, szociális és gazdasági környezetének szereplőit, hiszen a saját dolgozók, az üzleti partnerek, a vásárlók, a helyi közösségek iránti elkötelezettség megtérülő befektetés, amely hosszú távon tovább növeli a vállalat versenyképességét és fenntarthatóságát. Ezen elkötelezettsége jegyében a Magyar Suzuki tavasszal rengeteg önkéntest beszervezve részt vett az esztergomi „biciklis út” és környezete megtisztításában, nyár elején pedig nagyszabású egészségnapot szervezett a városban.

[IMAGEGALLERY]