Megújult a Vitara

A 2018-ban 30. születésnapját ünneplő Vitara-sorozat 1988-ban indult útjára a kompakt szabadidő-autó kategória úttörőjeként, és elegáns kialakításával, könnyű manőverezhetőségével, kényelmes vezetési élményével, valamint terepen nyújtott, sokoldalú teljesítményével a mai napig töretlen népszerűségnek örvend. A Magyarországon legnagyobb darabszámban értékesített, hazai gyártású Vitara megújult változatának, illetve a szintén itthon gyártott S-Cross 1.0 és 1.4 benzines Boosterjet motorral szerelt modelljeire kiterjesztett garanciaprogramot hirdet a Magyar Suzuki Zrt.

A jelenlegi, negyedik generációs Vitarát 2015-ben mutatták be, válaszul a kisebb karosszériával rendelkező gépkocsik iránti megnövekedett piaci igényekre. A modell a Suzuki legkülönbözőbb vezetési körülmények, valamint terepviszonyok esetén is élvezetes és biztonságos autózást biztosító ALLGRIP 4WD rendszerét további fejlett biztonsági funkciókkal, kommunikációs eszközökkel és a járművezető igényeinek megfelelően testreszabható lehetőségekkel ötvözi.

2018-ban a Vitara még kifinomultabb megjelenéssel és még fejlettebb biztonsági funkciókkal ünnepli 30. születésnapját.

Kifinomultabb stílus

Külső megjelenés


A megújult Vitara öt részre osztott elülső hűtőrácsa függőleges krómozott elemeket kapott. Ez a Suzuki szabadidő-autókra jellemző jellegzetes vonása, amely már a Vitara iV4 koncepciómodelljén és a Vitara-S különleges kiadású modell esetében is nagyon népszerű volt. Az alsó hűtőrács krómozott elemei tovább hangsúlyozzák a jármű kifinomult formavilágát.

A hátsó kombinált lámpák hármas LED-sora innovatív megjelenést kölcsönöz az autónak. A minőséget sugárzó kialakításhoz az áttervezett hátsó védőlemez is hozzájárul.
A Vitara S-modellekhez korábban nem rendelhető panorámás napfénytető mostantól minden GLX-modellen elérhető.
A külső színválaszték két további árnyalattal bővült: a sportos, kifejezetten élénk napszél sárga (Solar Yellow Pearl Metallic) és a kifinomult, visszafogottabb márványkék (Ice Grayish Blue Metallic) színnel.

Belső kialakítás


A Vitara belső terében átfogó minőségi és stílusbeli fejlesztéseket hajtottak végre. A szabadidő-autók szegmensében elvárható, vakmerőbb megjelenésű műszerek és látványelemek kerültek be, valamint a műszerfal új, 4,2 hüvelykes, színes LCD-kijelzőjén könnyebben láthatók az ALLGRIP üzemmód és a lejtmenetvezérlő animációi, illetve az új megelőző biztonsági funkció és a jelzőtábla-felismerés grafikái is.

A megfelelő illeszkedés miatt az órát is átalakították az új megjelenésű műszerfalnak megfelelően. Mindezek szintén hozzájárulnak a dinamikus és pezsdítő vezetési élményhez.

További fejlesztések közé tartozik a műszerfal feletti puha betétek kialakítása a minőségérzet fokozására, az ajtók és a középkonzol világosabb színű ezüstös elemei, valamint a műszerfal ezüstös paneljének fémes hatású geometriai mintázata. A hasított bőr üléshuzat mélynyomásos geometriai mintái kifinomult, városias megjelenést kölcsönöznek a belső térnek. A legmagasabb felszereltségű modell elől egy konzoldobozzal felszerelt, új középső kartámasszal is kiegészült.

Két választható motor


A Vitara-S népszerű közvetlen befecskendezéses K14C turbómotorja mellett az újonnan bevezetett, szintén közvetlen befecskendezéses K10C turbómotor is elérhető már. A Suzuki új K10C motorjának tervezésekor kifejezetten figyeltek a leadott teljesítmény és a környezettudatos működés egyensúlyának megtartására. A kompakt és könnyű K10C motor turbófeltöltéses, közvetlen befecskendezéses, háromhengeres soros konfigurációját az alsó tartományokban leadott erős nyomatékra, kiemelkedő üzemanyag-hatékonyságra és alacsony károsanyag-kibocsátásra optimalizálták.

Tekintettel arra, hogy a Vitara-modelleket már közvetlen befecskendezéses turbómotorokkal szerelték fel, az 1,4 literes Boosterjet-modellekre alkalmazott „S fokozat” megjelölés a továbbiakban nem lesz használatos.

Fejlettebb biztonsági rendszerek


A megújult Vitara továbbfejlesztett megelőző biztonsági technológiája még több helyzetben segíti a járművezetőt a balesetek elkerülésében, és hozzájárul a mindennapos vezetéssel együtt járó stressz csökkentéséhez. A milliméteres hullámhosszúságú radarral működő radaros fékrásegítőt (RBS) kiváltotta a kétérzékelős fékasszisztens (DSBS), amely egylencsés kamerát és lézersugaras radart (MFL) alkalmaz annak érdekében, hogy időben észlelje a gyalogosokat, és fékezéssel csökkentse az ütközések erejét. Mindemellett a sávelhagyásra figyelmeztető, a sávelhagyás-megelőző és a jelzőtábla-felismerő (TSR) funkciók is elérhetők.

Az AT-modellek mostantól teljes megállási és újraindulási funkcióval rendelkező adaptív tempomattal (ACC) rendelkeznek, amely egy milliméteres hullámhosszúságú radar segítségével tartja a távolságot az elöl haladó járműtől. A járművezető által beállított sebesség felső sebességkorlátként működik. Most először a holttérfigyelő (BSM) és a hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztető (RCTA) funkció is elérhetővé vált a Suzuki kínálatában.

Kétérzékelős fékasszisztens (DSBS)


A DSBS rendszer egy egylencsés kamera és egy lézeres érzékelő segítéségével észleli a gépkocsi előtt tartózkodó járműveket és gyalogosokat, és a sofőr figyelmeztetésével próbálja elkerülni az ütközéseket, illetve ütközés esetén megpróbálja csökkenteni annak erejét.

Adaptív tempomat teljes megállási és újraindulási funkcióval


A teljes megállási és újraindulási funkcióval rendelkező adaptív tempomat segíti a járművezetőt a gyorsításban és a fékezésben, miközben az elöl haladó járműtől biztonságos távolságot tart. A rendszer akár teljesen le is fékezheti az autót az előtte lévő jármű mögött, ami például a forgalmi dugókban további támogatást nyújthat a járművezetőnek.

Holttérfigyelő (BSM)


A BSM rendszer az autó mindkét oldalán észleli a holttérben tartózkodó vagy oda belépő járműveket. Ha egy jármű észlelhető a hátsó holttérben, vagy afelé közelít, egy figyelmeztető LED-ikon kezd el világítani a megfelelő külső visszapillantó tükörben. Amennyiben a vezető azt jelzi, hogy sávváltásra készül, a villogó LED-ikont figyelmeztető hangjelzés kíséri.

Hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztető (RCTA) funkció


Legfeljebb 8 km/h hátrameneti sebességnél a parkolóhelyről való kitolatás során a jármű hátán kétoldalt található radarérzékelők figyelmeztetik a vezetőt az autó oldalai felől közelítő járművekre. Ha a rendszer jármű jelenlétét észleli, a sofőrt a kombinált kijelzőn megjelenő vizuális riasztással, valamint hangjelzéssel figyelmezteti. Ez segítséget nyújt abban, hogy a járművezető akkor is biztonságosan indulhasson el a parkolóhelyekről, ha az autó valamelyik vagy mindkét oldalán korlátozott a rálátás.

Jelzőtábla-felismerés (TSR)


A TSR rendszer az egylencsés kamerával figyeli a közlekedési táblákat. Ha valamilyen közúti jelzést, például sebességkorlátozást vagy behajtási tilalmat észlel, megjeleníti azt a műszerfali kijelzőn, nehogy a járművezető figyelmen kívül hagyja a közúti jelzéseket, amelyek mellett elhalad. Ha több jelzés is vonatkozik egy adott útszakaszra, a rendszer egyszerre akár hármat is képes megjeleníteni.

A hazai gyártás a megbízhatóság garanciája


Kiterjesztett garanciaprogramot hirdet a Magyar Suzuki Zrt. újonnan gyártott Vitara és S-Cross 1.0 és 1.4 benzines Boosterjet motorral szerelt modelljeire. A garancia futamideje a gyártói garancia lejártát követő első naptári napon kezdődik és a 10. év utolsó napján, de legfeljebb 200.000 km futásteljesítmény elérésekor ér véget, attól függően, hogy melyik teljesül hamarabb. A Suzuki Boosterjet PRO 3+7 év vagy 200.000 km garancia a jármű minden, gyári fixen beépített mechanikus és elektronikus szerkezeti elemére vonatkozik, úgy mint a motorra, a turbófeltöltős üzemanyagrendszerre, valamint a váltóra és automataváltóra.

A garancia szolgáltatásait abban az esetben lehet igénybe venni, ha a gépjármű szervizelési munkálatai megfelelnek a Suzuki Jótállási és szervizfüzet előírásainak, valamint a tulajdonos eleget tett a kárrendezéssel kapcsolatos kötelezettségeinek.