Dízelmotoros járművek az európai piacokon

2020. január 23-án a Suzuki Motor Corporation tudomására jutott, hogy a holland Infrastrukturális és Vízkezelési Minisztérium eljuttatott egy levelet a holland parlament részére, amely a Suzuki Vitara és S-Cross modellek Euro 6b dízelmotorral felszerelt változataira is kitér.

Az említett dízelhajtású Vitarát és S-Crosst a Suzuki már nem gyártja. A szóban forgó típusokba Fiat Chrysler Automobile (FCA) gyártmányú dízelmotorokat telepítettek a gyártás megszűnéséig. A Fiat 2016 novemberétől szoftverfrissítést hajtott végre, melyről a Suzuki tájékoztatta az illetékes holland gépjármű-felügyeletet (RDW) is.

A szoftverfrissítés a holland gépjármű-felügyelet 2017 júliusában kiadott Kibocsátási Tesztprogram Jelentésében is szerepelt. A riport arra is rámutatott, a korábban felmerült kibocsátással kapcsolatos aggodalmak teljes mértékben megszűntek a szoftver frissítését követően. A jelentés arra is kitér, hogy a hatóság tovább folytatja a frissítés előtt telepített szoftver tesztelését.

2019. november 14-én a Suzuki Motor Corporation – a Magyar Suzuki Zrt. anyavállalata – egy 107 oldalas, holland nyelvű jelentést kapott a holland gépjármű-felügyelettől a Suzuki Vitara Euro 6b dízel motorjával kapcsolatban. A jelentésben az elmúlt több mint két évben folytatott különféle emissziós tesztek eredményei szerepeltek. A Suzuki ezt követően 2019. december 20-án kapta kézhez a tesztekkel kapcsolatos riport angol nyelvű változatát, amely rámutatott néhány rendellenességre. A Suzukinak 2020 február közepéig kell válaszolnia a holland gépjármű-felügyelet által kiadott jelentésre.

A Suzuki továbbra is nyíltan és teljes mértékben együttműködik a holland gépjármű-felügyelettel az ügyben folytatott vizsgálattal kapcsolatban.