A Toyota és a Suzuki kölcsönös részesedésszerzési együttműködési megállapodást kötött

A Toyota Motor Corporation (a továbbiakban „Toyota”) és a Suzuki Motor Corporation (a továbbiakban „Suzuki”) bejelentette, hogy a két vállalat ma kölcsönös részesedésszerzési megállapodást kötött (a továbbiakban „Együttműködési Megállapodás”) a két vállalat közötti hosszú távú partneri kapcsolat megalapozása és elősegítése céljából, az új területeken folytatott együttműködés előmozdítása érdekében, ideértve az önvezető járműveket is.

1. Az Együttműködési Megállapodás célja


A két vállalat 2016. október 12-én kezdett el foglalkozni az esetleges üzleti partnerséggel, és azóta mérlegelték a konkrét részleteket is. Ez év március 20-án a vállalatok bejelentették, hogy konkrét egyeztetések kezdődtek közöttük, és amellett, hogy elősegítik a termékek kölcsönös értékesítését, megkezdik az együttműködést a közös termékfejlesztés és gyártás terén, egyesítve a Toyota elektromos technológiák, illetve a Suzuki kompakt járművekkel kapcsolatos technológiák terén megmutatkozó erősségeit.
Az autóipar példátlan jelentőségű és nagyságrendű fordulóponthoz érkezett, nemcsak a szigorodó környezetvédelmi előírások, hanem a más iparágakból és a különféle mobilitási vállalkozásokból érkező új piaci szereplők miatt is. Az autógyártási szektorra jellemző kihívások leküzdését segítő együttműködés új területekre való kiterjesztésével és elmélyítésével a két vállalat fenntartható növekedést szeretne elérni, ugyanakkor egymás versenytársai maradnak, illetve azon technológiákat és termékeket kívánják erősíteni, amelyekre szakosodtak, és amelyek vállalkozásuk meglévő alapjait képezik.
Pontosabban, az átmeneti időszak kihívásainak közös leküzdése érdekében a két vállalat egy hosszú távú partneri kapcsolat megalapozását és elősegítését tervezi az új területeken folytatott együttműködés előmozdítása érdekében, ideértve az önvezető járműveket is.
A kölcsönös részesedésszerzési együttműködési megállapodás aláírása a két vállalat közötti őszinte és körültekintő tárgyalások eredményének megerősítése és kifejezése, mely az új területeket célzó jövőbeni partnerség építésére és elősegítésére szolgál.

2. Az Együttműködési Megállapodás részletei


A két vállalat közötti hosszú távú partnerség kialakítása és elősegítése érdekében a vállalatok kölcsönösen vásárolni kívánnak egymás részvényeiből az Együttműködési Megállapodás alapján.
Tervei szerint a Toyota a Suzuki 24 000 000 törzsrészvényét vásárolja fel (összesen 96 milliárd japán jen értékben, ami a Suzuki által kibocsátott részvények teljes száma alapján a tulajdonrész 4,94%-át teszi ki a 2019. március 31-i állapot szerint (a saját részvények kivételével)), a Suzuki által harmadik félnek való átruházásra felajánlott saját részvények jegyzésével.
Hasonlóképpen, a Suzuki pedig 48 milliárd japán jen értékű Toyota-részvényt kíván venni piaci vásárlás keretében.
A részesedésszerzések lebonyolítása azt követően fog megtörténni, hogy a vállalatok megkapták a külföldi versenyhatóságok jóváhagyásait.