A Suzuki közzétette a 2016-os üzleti év első negyedévi üzleti eredményeit

Tisztelt Suzuki disztribútorok! A Suzuki közzétette a 2016-os üzleti év első negyedévi üzleti eredményeit (2016. április-június) - Csökkentek az eladások - Nőtt az üzemi eredmény - Változatlan előrejelzés

 

1. A 2016-os üzleti év első negyedévi (1Q) pénzügyi eredmények összefoglalása

Az első negyedévi (2016. április-június) összevont nettó értékesítés árbevétele az előző év azonos időszakához viszonyítva 18,9 milliár jennel (2,4%) 754,0 milliárd jenre csökkent. A belföldi (japán) nettó értékesítési árbevétel ¥2,7 milliárd jellel (1,1%) ¥250,0 milliárd jenre nőtt az alőző év azonos időszakához képest, döntően a sub-compact és a standard méretű járművek (forgalomba helyezett járművek) értékesítésében elért növekedésnek köszönhetően, és a mini, valamint az OEM járművek értékesítésének csökkenése ellenére. A külföldi nettó értékesítés éves viszonylatban 21,6 milliárd jennel (4.1%) 504,0 milliárd jenre csökkent, főként az Indonéziában és Pakisztánban tapasztalt csökkenés, illetve az árfolyamváltozások következtében, és a más régiókban, köztük Indiában és Európában történt értékesítés emelkedés ellenére.

Az összevont eredmény tekintetében, az árfolyamváltozások hatásának ellenére, az üzemi eredmény 4,0 milliárd jennel (7,2%) 59,2 milliárd jenre nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, főként az Indiában és Európában elért értékesítés növekedésnek köszönhetően. Az üzleti eredmény ugyanakkor 1,0 milliárd jennel (1,7%) 61,3 milliárd jenre csökkent éves összehasonlításban, főként a pénzügyi bevételek csökkenésének betudhatóan. Az anyavállalat tulajdonosainak tulajdonítható nettó eredmény 6,3 milliárd jennel (19,7%) 38,0 milliárd jenre nőtt éves viszonylatban, döntően a jövedelemadók csökkenésének, valamint a nem-ellenőrző részesedésekhez köthető profitkiigazítás csökkenésének köszönhetően.

2. Eredmények üzletágak szerint

A személygépkocsi üzletágban a mini kategóriában OEM-ben bekövetkezett értékesítés csökkens ellenére a belföldi (japán) nettó értékesítési árbevétel növekedett az előző év azonos időszakához képest, ami az előző pénzügyi évben bevezetett modellek, a SOLIO, az ESCUDO, az IGNIS, valamint a BALENO kompakt személyautók megnövekedett belföldi (japán) értékesítésének köszönhető. A külföldi személygépkocsi értékesítés nettó árbevétele éves összehasonlításban csökkent, döntően az indonéziai és pakisztáni értékesítés csökkenésének, valamint az árfolyamváltozások következményeként, és a más régiókban, köztük Indiában és Európában elért értékesítés-növekedés ellenére. Mindezek együttes eredményeként a a személyautó-üzletágban a nettó értékesítési árbevétel éves összehasonlításban 7,5 milliárd jennel (1.1%) 684,4 milliárd jenre csökkent. Az üzemi eredmény éves összevetésben az árfolyamváltozások negatív hatása ellenére 2,2 milliárd jennel (4,0%) 55,8 milliárd jenre nőtt, döntően az indiai és európai eladások növekedésének köszönhetően.

A motorkerékpár-üzletágban a nettó értékesítési árbevétel éves összehasonlításban 10,2 milliárd jennel (16,7%) 50,7 milloárddal csökkent, az európai, észak-amerikai és ázsiai eladások csökkenésének, illetve az árfolyamváltozásoknak betudhatóan. Az előző üzleti év 2,6 milliárdos üzemi veszteségéhez képest az üzemi veszteség 0,6 milliárd lett.

A hajózási (marine), hajtómű- és egyéb üzletágban a nettó értékesítési árbevétel éves összehasonlításban 1,2 milliárd jennel (5,7%) 18,9 milliárdra csökkent, döntően az árfolyamváltozásoknak betudhatóan, a külső motorok USA-beli értékesítésének növekedése ellenére. Az üzemi eredmény 0,2 milliárd jennel (6,1%) 4,0 millárd jenre csökkent éves összehasonlításban.

Ami az üzemi eredmény földrajzi megoszlását illeti, Japán üzemi eredménye éves összevetésben 0,5 milliárd jennel (1,8%) 26,7 milliárd jenre csökkent, az árfolyamváltozásoknak betudhatóan. Ázsia üzemi eredménye 5,5 milliárd jennel (18,9%) 23,6 milliárd jenre csökkent éves viszonylatban, az árfolyamváltozások miatt. Európa üzemi eredménye 1,2 milliárd jennel (136,5%) 2,1 milliárd jenre nőtt, a VITARA kompakt SUV kitűnő értékesítési eredményeinek köszönhetően.

3. Előrejelzés az összevont üzemi eredménnyel kapcsolatban a teljes pénzügyi évre

Az éves összevont üzemi eredmény nem változott a korábbiakhoz képest. A teljes vállalatcsoport az összes területen minden reform célú erőfeszítést megtesz, hogy az alábbi előrejelzésben szereplő számoknál kedvezőbb összevont eredményt érjen el.

 

(Teljes éves összevont profitvárakozás)

Nettó értékesítési árbevétel ¥3 100,0 milliárd (2,5% csökkenés éves összehasonlításban)

Üzemi eredmény ¥180,0 milliárd (7,8% csökkenés éves összehasonlításban)

Üzleti eredmény ¥185.0 milliárd (11,5% csökkenés éves összehasonlításban)

 

Az anyavállalat tulajdonosainak tulajdonítható nettó eredmény ¥93.0 milliárd (20,3% csökkenés éves összehasonlításban)

 

További információk:
*FY2016 First Quarter Financial Results

http://www.globalsuzuki.com/ir/library/financialresults/index.html