A gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Suzukival egyeztetett

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a hivatalában fogadta Atsumi Masato-t, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatóját 2023. február 20-án. A felek a vállalat nemzetgazdaságban betöltött szerepéről, jövőjéről, az aktuális gazdasági folyamatokról, illetve az új iparstratégiáról egyeztettek.

Magyarország gazdaságstratégiája beruházás- és exportorientált, éppen ezért a tőkevonzó képesség megőrzése érdekében új iparstratégia készül. Az átdolgozott irányok megvalósításában kiemelt szerepet kap majd a járműipar. A gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Suzuki mellett több más járműgyártót is beszélgetésre invitált annak érdekében, hogy megismerje az ágazat szereplőinek tapasztalatait, és figyelembe vehesse azokat az új iparstratégia kialakítása során.
A találkozón Nagy Márton méltatta az utat, amit a Magyar Suzuki bejárt, az 1991-es létrejötte óta az első Suzuki Swift gyártásától a hibrid járművek készítéséig, melynek során a vállalat az ország egyik legnagyobb árbevételű cégévé vált. A gazdaságfejlesztési miniszter hozzátette, hogy Japán Magyarország 7. legnagyobb tőkebefektetője volt 2020-ban, a közvetlen külföldi tőkeberuházások harmada pedig Ázsiából érkezett 2021-ben.
A Magyar Suzuki és a Minisztérium a továbbiakban is folytatja majd az egyeztetéseket a gazdasági teljesítményt növelő és új munkahelyeket létrehozó jövőbeli fejlesztések elősegítése érdekében.