Történelmi pole pozíció - Catalunya MotoGP

Jelentős pozitív summával zárta a Katalán Nagydíjat a Team Suzuki Ecstar. Elégedett és büszke lehet a Suzuki-család MotoGP-n elért eredményeinkre: elképesztő az Aleix Espargaró által megszerzett pole pozíció és Maverick Viñales második rajthelye – Suzuki „egy-kettőt” az időmérőn az 1993-as, Jerez-i nagydíj óta nem láttunk!

Sajnálatos módon maga a futam Espargaró számára a sóderágyban, meggyötört önérzettel ért véget öt körrel a vége előtt, azonban Viñales végig kimagasló teljesítményt nyújtva, sok csata árán ismét javított legjobb végeredményén. Előkelő hatodik helyezésével újabb MotoGP-pontokat gyűjtött kezdő évében Maverick.

Satoru Terada, a Suzuki Grand Prix-projekt vezetője elégedetten nyilatkozott:

„Pozitív hétvégét zártunk. Nyilván sajnálom Aleix esését, de vegyük észre, hogy negyedik helyről, a vezető helyekért vívott csatából csúszott ki. Tehát jó irányba haladunk, a motor rohamléptekben fejlődik, ezt támasztja alá az időmérőn elért kiváló eredményünk. Maverick számára is pozitív volt a verseny, hatodik helyre javította eddigi legjobbját, és nem csak egy körön, de a teljes verseny alatt végig gyors időkre volt képes. Sikereink ellenére megállás nélkül folytatjuk a munkát. Új kialakítású erőforrásunkkal nem csak a csúcsteljesítményen növeltünk, de a teljesítmény leadása is egyenletes és kiszámítható, ami nagyon fontos. A verseny utáni teszteken az aerodinamika és vezérlő-elektronika fejlesztéseit próbáljuk ki, remélhetőleg még több előnyhöz jutunk általuk.”

Maverik Viñales:

„Boldog, de egyúttal kissé csalódott is vagyok hétvégi eredményemmel: a hatodik hely kimagasló eredmény, eddigi legjobbam, fejlődés Mugelló-hoz képest, tehát a jó irányba dolgozunk. Ugyanakkor az időeredményekre pillantva azt látom, hogy a többi gyári versenyzővel megegyező időket motoroztam a verseny során, tehát ha sikerülne jobb rajtot vennem és jobban gyorsulnom, akár a dobogóért is harcolhatnék. Az első kanyar végéig rengetegen megelőztek, sok energiámba került visszaszerezni az elvesztett helyezéseket. Sajnálom Aleix esését, ugyanakkor sokat fejlődtünk a hétvége alatt, nagy pozitív előjellel zártunk.”

Aleix Espargaró:

„Nagyon nagy kár, ami a versenyen történt. Mértéktelenül büszke voltam a Pole pozícióra, de a végén úgyis kizárólag a versenyeredmény számít. Jól elkaptam a rajtot, de a Catalunyán messze van az első kanyar, és mihelyst kettes fokozatba kapcsoltam, elkezdem visszaesni, hiszen a többi gyári motortól elmaradó hagyományos a váltónk miatt. Sok helyet vesztettem a második kanyarig, de tudtam, hogy jó a tempóm, így elkezdtem erősen nyomni. Sokat előztem és végül felértem az első ötbe, de ez sajnos idő előtt elkoptatta az első gumim. Az esés az én hibám volt, talán a rajtnál elvesztett helyezésekből fakadó izgatottságom miatt. A határon motoroztam, de az ideális ívről nagyjából egy méterrel lecsúsztam, elkaptam egy göröngyöt és elvesztettem az elejét. Bánom a történteket és elnézést kérek a csapattól, akik mind kiváló munkát végeztek. Jó volt látni, hogy ott tudunk lenni elöl, de versenyt nem befejezni továbbra sem szeretek…”