MotoGP: Vissza a csúcsra

Maverick Vinales leiskolázta a mezőnyt a Brit Nagydíjon. A Team Suzuki Ecstar versenyzője keményen megdolgozott ezért a sikerért. Fölényes győzelmet aratott és 3,48 századmásodpercet tudott verni a nagyokra. A Suzuki 2007 után nyert ismét a gyorsasági motorozás királykategóriájában. Az első MotoGP győzelmét bezsebelő spanyol a Brit futamot követően az előkelő negyedik helyen áll az összetett pontvadászatban.

A MotoGP silverstone-i futama az a verseny volt, amiről sokáig beszélni fognak a rajongók, és amire sokáig emlékezni fog a Suzuki, meg egy 21 éves spanyol fiatalember. Maverick Vinales egy üstökös volt már az alsóbb kategóriákban is. Világbajnok lett már a második Moto3 szezonjában, és az első Moto2-es idényében pedig a harmadik helyen tudott végezni. A MotoGP-ben azonban nem jöttek könnyen a sikerek, a három év után tavaly visszatérő Suzukival a csapatnak és neki is sok tapasztalatot kellett gyűjtenie a királykategóriában.

Idén azonban egy teljesen más koncepcióban köröznek a pályákon a Suzuki srácai a GSX-RR versenymotorokkal. Vinales egy év „nagypályás” tapasztalattal a háta mögött versenyez a MotoGP-ben, az új Michelin gumiknak és az egységes motorvezérlő-elektronikának köszönhetően pedig drasztikusan csökkent a Suzuki hátránya az ellenfelekkel szemben. Motorerőben már szinte azonos a GSX-RR a gyári csapatok mezőnyében, kezelhetőségben viszont veri őket. Mindezt már a visszatérés utáni második szezonban sikerült elérnie a Davide Brivio által vezetett csapatnak.

Brivio is kiemelte a Brit Nagydíj után, hogy ez a győzelem nem a szerencsén múlott. Ezért keményen megdolgozott Vinales. Ezen a napon egyszerűen ő volt a legjobb! Még a verseny megszakítás sem billentette ki a ritmusából. Az újraindításnál is jól jött el a rajtnál, és már az első körben vezette a mezőnyt… egészen a leintésig. Egy rutinos, öreg rókára jellemző mestermunka volt ez a diadal.

„Maverick bámulatos volt ma. Egész hétvégén tökéletesen teljesített. Tiszta győzelem volt. Nem hiányzott senki a mezőnyből, és ráadásul száraz versenyen történt. A motor kiválóan teljesített, de Maverick is remekül spórolt a gumikkal. Ez egy történelmi jelentőségű győzelem volt a számunkra. A visszatérés egy nagy hazárdjáték volt a részünkről. A versenyzők újoncok voltak, a főmérnök szintén. Ezért nagy dolog ez a győzelem. Reméljük hasonlóan tudjuk folytatni az utunkat.” – áradozott Davide Brivio csapatfőnök a leintés után.

Maverick Vinales:
„Sok érzelmet felszabadított ez a diadal.” – kezdett bele a gondolataiba a boldog győztes. „A csapat kemény munkája nélkül ez nem jöhetett volna létre. Ma egyszerűen minden klappolt, hibátlanul működött a motor, a gumik és az elektronika. Magabiztos voltam egész nap, ez meglátszott a teljesítményemen. Hálás vagyok a csapatnak a sok munkáért és a bizalomért.”

Hosszú időt kellett várni az újabb Suzuki győzelemre. 2007-ben Chris Vermeulen, az esős asseni versenyen állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Előtte az 500 köbcentis érában, Kenny Roberts Jr. és Sete Gibernau révén ünnepelhetett győzelmet a gyorsasági motorozás királykategóriájában a Suzuki.

Vinales győzelmével számos rekord megdőlt a MotoGP-ben. 2009 és 2015 között mindössze egy új győztese volt a sorozatnak, Ben Spies 2011-ben. Idén négy versenyző szerezte meg pályafutása első MotoGP-diadalát, és hét különböző győztese van már a szezonnak. Ilyen körülmények között pedig a győzelem is édesebb a Suzuki számára!

MotoGP Brit Nagydíj, végeredmény:
1. Maverick Viñales
2. Cal Crutchlow
3. Valentino Rossi
4. Marc Marquez
5. Dani Pedrosa
6. Andrea Dovizioso
7. Aleix Espargaro
8. Jorge Lorenzo
9. Danilo Petrucci
10. Alvaro Bautista