MotoGP holland nagydíj - újabb első soros rajthely

Az Assen TT-n a szezon egyik legjobban várt nagydíján. Aleix Espargaró az előkelő második rajthelyről várta a startot és Maverick Vinales a harmadik sorig jutott a hagyományosan pénteken tartott kvalifikáción. A Team Suzuki Racing a végére a legjobb tízben tudott végezni.

Huszonhat könyörtelen kör lezárásaként a holland MotoGP futamon Aleix Espargaró a kilencedik, míg Maverick Vinales a tízedik helyezést érte el további értékes pontokat és tapasztalatot gyűjtve úgy maguknak, mint a Suzukinak. A szombati versenyen a tiszta rajtot követően a középmezőnyben csatázott a Team Suzuki Ecstar mindkét versenyzője, nehéz volt tiszta íveket találni a százezres rajongótömeg előtt zajló ádáz küzdelemben. Az eredmények fényében előremutató a munka, de vannak még fejlesztésre váró területek.

A részletekről Satoru Terada projektvezető beszélt:

„Nehéz versenyen vagyunk túl. Aleix Espargaró második rajthelyének a kezdeti nehézségek miatt különösen örültünk, sajnálatos, hogy a versenyen nem sikerült előnyt kovácsolni belőle. Assen nagyon megerőltető az erőforrásoknak, sok múlik a csúcsteljesítményen, gyorsulásunk pedig még nem megfelelő, nem is tudtuk tartani a lépést az elöl menőkkel. Továbbra is a motor gyorsulása a gyenge pontunk, ezen dolgozunk ezekben a pillanatokban is. Remélem, hogy a következő pálya, a technikás Sachsenring kedvezőbb lesz a számunkra, hiszen a GSX-R erőssége kezelhetőségében rejlik. Tudtuk, hogy nehéz az előttünk álló út, de a fejlesztés és optimizmusunk folyamatos.

Aleix Espargaró:

„Frusztráló volt ez a verseny. Továbbra is a kigyorsításnál maradunk le, egy Assenhoz hasonló szűk pályán ez nagyobb problémát jelentett. A futam elején sok helyezést vesztettem és végül a középmezőnyben ragadtam. Féktávokon és a kanyarokban könnyű a dolgom a Suzuki vázával, de a kigyorsítás már nehezebb. Próbáltam csatázni, de hamar világossá vált, hogy nem tudom tartani a tempótaz elejével, onnantól a minél több pont megszerzésére koncentráltam. Nehéz volt ez a hétvége, de így is, a kvalifikáción a második rajthelyet szereztük meg, erre igazán büszkék lehetünk. Remélem, a Sachsenringen megmutathatjuk a bennünk rejlő potenciált.”

Maverick Vinales:

„Annak ellenére, amit a papírok és számok mutatnak, szerintem ez volt az eddigi legjobb futamom. A Catalunyán sokan elestek előlem, míg itt, Assenban végre igazi verseny volt! A pálya eléggé stop-start jellegű, azaz sok a kemény kigyorsítás egyestől egészen hatodik fokozatig, és tisztában vagyunk vele, hogy csúcsteljesítményben továbbra is van lemaradásunk. Ennek ellenére a tempóm jó volt, és a top versenyzőkhöz viszonyított, a féktávokon és kezelhetőségi részeken mért lemaradásomon is tudtam csökkenteni, ami feltétlenül egy pozitívum. Az időmérőn nyújtott teljesítményünkön van még mit javítani, hogy ne szoruljunk be a középmezőnybe: ha a saját íveimen motorozhatnék, biztos, hogy jobb eredményt is képes lennék elérni. A fejlesztők folyamatosan dolgoznak, ráadásul a Sachsenring a barátunk, úgyhogy meglátjuk.”