Suzuki versenysikerek hétvégéje

Az előző hétvégén több sorozatban is a Suzuki versenyzői haladtak át elsőként a célvonalalon. Amerikában a MotoGP és a MotoAmerica SBK mezőnye állt rajthoz, míg Magyarországon a Drag Piknik fenegyerekeinek megmérettetése zajlott.

MotoGP

A Suzuki legendás versenyzőjének Kevin Schwantznak jóslata beigazolódni látszik a 2019-es MotoGP szezonra. Az idei szezon első két futamán ugyan egy negyedik és egy ötödik helyet sikerült bezsebelni, azonban már ekkor is érezhető volt, hogy a versenytempó akár a dobogós helyekig repítheti a Suzukit.  

A harmadik MotoGP futam Austin-ban következett, ahol 2013 óta rendezik az amerikai nagydíjat. A kvalifikáción Alex Rins a hetedik pozíciót szerezte meg, míg fiatal csapattársa Joan Mir a tizennegyedik rajtkockára tudott felállni. Rins kiválóan kapta el a rajtot és már az első kanyarban az élmezőnyben fordulhatott két pozíciót is javítva.

Cal Crutchlow az ötödik körben hibázott, így Rins már negyedikként vehette üldözőbe az élen motorozókat. Magabiztos motorozásával a kilencedik körben maga mögé utasította Jack Millert is és a pódiumot érő helyen folytatta tovább a felzárkózást Valentino Rossi és Marc Marquez mögött.

Ugyanebben a körben néhány kanyarral odébb, az első helyen motorozó Marquez bukott. Ugyan  próbálta menteni a helyzetet, de nem sikerült visszatérni a pályára. Rins ekkor már a futam győzelemért vette üldözőbe a kilencszeres világbajnok Rossit. A fiatal spanyol és a veterán olasz nagyobb tempójukkal, folyamatossan növelték előnyüket Millertől, így biztossá vált, hogy kettejük között dől el, ki lesz a verseny győztese. Rins a GSX-RR nyergében árnyékként követte a doktort, majd nem sokkal a futam vége előtt a tizenhatodik körben a pálya egy olyan pontján, ahol az olasz nem számított rá, átvette a vezető pozíciót.

Rossi próbálkozott ugyan visszatámadni, azonban elfékezte magát az egyik féktávon és nem tudott elég szűken fordulni.  Alex Rins így megszerezte első győzelmét a király kategóriában és 2016 után újra a pódium legfelső fokán ünnepelhetett a Team Suzuki ECSTAR csapata.

Alex Rins a győzelem után így nyilatkozott:

„Hihetetlen öröm számomra, hogy megnyertem ezt a versenyt! A reggeli bemelegítő edzésen egy másik beállítással próbálkoztunk, azonban nem az elvárt módon működött, így visszatértünk a korábbihoz. Sikerült nyernünk, de alig találom a szavakat! Jól kezeltem a nyomást, noha az utolsó körben már szenvedtem kicsit. Amikor átléptem a célvonalat, minden érzés egyszerre lett urrá rajtam. Szeretnék köszönetet mondani az egész csapatomnak, mindenkinek Japánban és a körülöttem lévőknek!”

A győzelemnek köszönhetően Alex Rins a 3. futamot követően, jelenleg a világbajnoki összetett harmadik helyén áll!

MotoAmerica SBK

A MotoAmerica SBK szériájának második állomásán Toni Elias és Josh Herrin álltak rajthoz a Yoshimura Suzuki Factory Racing színeiben Texasban. Toni Elias az első verseny hétvégét egy első, valamint egy második hellyel zárta, így a pontverseny éllovasaként érkezett meg Austinba.    

A pénteki napon a Yoshimura Suzuki GSX-R1000 nyergében Toni Elias megnyerte a Superpole-t csapattársa Josh Herrin előtt. A Superpole után szombaton egy elképesztően izgalmas versenyen végzett az élen, ahol egy utolsó-körös, utolsó-kanyaros előzéssel utasította maga mögé riválisát Cameron Beaubier-t.

A második Superbike versenyt vasárnap rendezték, ahol a Yoshimura Suzuki Factory Racing csapat versenyzői szerezték meg az első valamint a második helyet is. Josh Herrin a csapat új versenyzője ezzel első győzelmét szerezte a szezonban, Toni Elias pedig őt követve szelte át a célvonalat.

Toni Elias dobogós helyezésével megerősítette vezető helyét a tabellán és előnye 13 pontra duzzadt. Josh Herrin második futamos győzelmével pedig az összetett kilencedik helyéről felugrott a harmadik dobogós helyre.  

A spanyol így nyilatkozott a verseny után:

“Elképesztő! Két győzelem és két második hely! A szombati verseny a rajongók számára is szórakoztató volt. Cameron Beaubier nagyon erős volt, de az utolsó kanyarban meg tudtam előzni és elsőként intettek le. A mai napon kisebb problémáim voltak, ezért örülök az eredménynek így is. Összességében egy nagyon jó hétvégét zártunk.”

Josh Herrin hihetetlenül boldog volt első 2019-es győzelmét követően. Ez egy hatalmas visszatérés volt az atlantai futam után.  

A verseny után így nyilatkozott:  

“Nem gondoltam volna, hogy ekkora siker lesz. Hét győzelmem már van a Superbike-ban, de ez most teljesen más érzés. Boldog vagyok, hogy a Suzukival is nyerhettem. Két versenyt nyertünk a MotoAmerica sorozatban és nyertünk a MotoGP-ben is. Ez valami nagyon különleges.”

Drag Piknik

Múlt hétévén Kunmadáron rendezték meg a Dragbike Ob- motoros gyorsulási versenyt. Ennek különlegessége, hogy a Király Kategóriák versenyzői az országban sehol máshol nem állnak rajthoz, csak a kunmadarasi aszfaltcsíkon. A legjobb időt egy turbós Hayabusa nyergében Lencsés Donát Dániel futotta.

Gratulálunk a sportsikereket begyűjtő versenyzőknek, ez egy igazán sikeres hétvége volt a Suzuki számára.