VÁSÁRLÓI TÁJÉKOZTATÁS

Szürkeimport

 

A szürkeimport olyan áruimportot jelent, amely a gyártó, importőr vagy a hivatalos képviselők által nem jóváhagyott kereskedelmi csatornákon zajlik. A Suzuki Magyarországra irányuló áruforgalma esetében kizárólag a Magyar Suzuki Zrt. jogosult a termékeket Magyarország területére behozni, és az Országon belüli forgalmazást megszervezni.

 

Milyen problémákat okoz a szürkeimport?

 

Minőségi problémák

A hivatalos Importőr, a Magyar Suzuki Zrt. a megfelelő és szakszerű raktározás, szállítás, valamint a minősített partnerekkel való együttműködés révén biztosítja a termékek minőségét. A szürkeimport esetében azonban nagy a valószínűsége a termékek nem megfelelő raktározásának és szállításának, ami a termékek sérülését, illetve hibás működését eredményezheti. Mivel a szürkeimportra sok esetben sajnos nem érvényesülnek a szigorú ellenőrzési szabályok, így az ilyen termékek között olykor kétes eredetű, használt és/vagy sérült, hibás darabok is előfordulnak. Arra is jelentkezett számos példa, hogy egyes, szürkeimportból származó Suzuki termékek gyári számát megváltoztatták, ami rendkívül megnehezíti annak kiderítését, hogy egy adott termék új vagy használt, az európai piacra készült-e vagy sem, eredeti-e vagy sem, etc. Azaz a szürkeimport ilyen jellegű tevékenysége sem más mint a Vásárlók megtévesztése!

Rejtett költségek

Amennyiben valaki az Unió területén kívülről (pl. Japánból vagy Kínából) hoz be árut hivatalos úton, úgy a vámkezelési költségek és a vonatkozó uniós szabályozás maradéktalan betartása miatt magasabb szállítási, és egyéb beszerzési költségekkel kell számolni.

A szürkeimportból származó áruk forgalmazói gyakran a vámkezelés és az áfa nélküli, nettó árakat tüntetik fel, emiatt úgy tűnhet, mintha azok olcsóbbak lennének, mint a hivatalos úton, a Magyar Suzuki Zrt. által behozott termékek. Ha azonban valaki legálisan akar árut behozni az Európai Gazdasági Térség területére, úgy a termék átvételét követően meg kell fizetnie a vámkezelést, majd a helyi áfát.

Pénzügyi kockázatok

A szürkeimport és az ilyen jellegű online kereskedelem esetében a vásárlók gyakran csak előreutalással fizethetnek, ami az áru eltűnése vagy szállítása közbeni sérülése esetén jelentős hátrányokat okozhat. Annál is inkább, mivel a kereskedők székhelye gyakran egy Európán kívüli országban van, ezáltal igen nehéz velük szemben bármilyen követelésnek is érvényt szerezni.

Garanciális és szavatossági jogokkal kapcsolatos problémák

Ha egy Suzuki-termék hibás, a vásárlónak a garanciális és szavatossági igényekkel ahhoz a kereskedőhöz, forgalmazóhoz kell fordulnia, ahol a terméket vásárolta. Mivel azonban a szürkeimportáló kereskedők székhelye gyakran egy Európán kívüli országban van, így ilyen esetben az Európai Unióban érvényes szigorú fogyasztóvédelmi előírások rájuk nem vonatkoznak! Az ilyen jogi személyekkel szemben igen nehéz, körülményes és szinte kivitelezhetetlen egy jogi eljárást lefolytatni.

Ugyancsak fennáll annak a kockázata is, hogy a szürkeimportálást végző online kereskedő fizetésképtelenné válik. Egy esetlegesen felmerülő javítás esetén ilyenkor a vevő maga kénytelen viselni a teljes szervizköltséget.

 

Honnan lehet tudni, hogy egy termék szürkeimportból származik?

 

Nemcsak az árat kell vizsgálni, hanem a kereskedő megbízhatóságát is ellenőrizni kell. Érdemes az interneten utánanézni az adott kereskedőnek. Már egy egyszerű online keresés, vagy az Importőrnél való érdeklődés is sokat segíthet abban, hogy a vevő egy adott kereskedő tevékenységéről és annak korrektségéről fogalmat kapjon. Ugyancsak hasznos lehet, ha a kereskedő interneten való fellelhetőségét alaposabban megvizsgáljuk. Még ha első pillantásra úgy tűnik is, hogy a cég európai székhellyel rendelkezik is, gyakran elég belenézni a cég általános szerződéses feltételeibe, ahol fel szokták tüntetni a rá vonatkozóan illetékes bíróságot.

 

Mit tegyek, ha szürkeimportból származó terméket vásároltam?

 

Ha tudomására jut, hogy a termék szürkeimportból származik, javasoljuk, hogy éljen a rendelkezésére álló – a hatályos szabályozás szerinti időintervallumon belüli - elállás jogával. Ilyen esetben az elállást nem kell megindokolni. Kérje vissza a termék vételárát; célszerű kikötni a visszafizetés határidejét is. Mindenesetre gondosan őrizze meg a szállítási bizonylatot és a számlát.

Ugyancsak fontos, hogy a kereskedő részletes áfás számlát adjon.

A Magyarországon található hivatalos Suzuki Marine Márkakereskedőket a www.suzuki.hu/marine/hu/markakereskedok címen találja.

 

Milyen kiemelkedő előnyei vannak a szabályos importból származó termékeknek?

 

  • Biztos importőri háttér, állandó hazai képviselet, valós jelenlét
  • Megbízható, biztos és jogszerű garancia-időszak
  • A hivatalos garanciára történő regisztráció és az azzal együtt járó garancia-érvényesítés lehetősége
  • A szolgáltatások igénybevétele egyszerűen, és gyorsan a hivatalos Suzuki Marine Márkakereskedőtől
  • Mindig biztonságos és szakszerű termékszállítás, csomagolás, raktározás és gyártói alkatrészellátás
  • A hivatalos út továbbá segít megőrizni az európai munkahelyeket

 

További fontos információk: www.suzuki.hu/marine/hu/cikk/hivatalos-markakereskedo

 

Magyar Suzuki Zrt. – A Suzuki Marine termékek hivatalos hazai Importőre – Vásárlói tájékoztatás - 2017