Több zsáknyi szeméttől tisztította meg a Sóderos-öblöt a Magyar Suzuki Marine Csoportja

Iskolások környezetvédelmi oktatásával és a gyerekekkel közös szemétszedéssel ünnepelte a Föld Napját a Magyar Suzuki Marine Csoportja Esztergomban. A Suzuki hajómotorokat gyártó üzletága a Clean-Up the World kampány keretében hívta meg a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium 9. osztályos tanulóit a programra, akik több zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze a zöldövezeti területen.

A Suzuki Motor Corporation hajómotoros üzletága Suzuki Clean Ocean Project néven hívta életre környezetvédelmi fókuszú programjait 2010-ben. A projekt három pillére a tenger- és édesvizek hulladékoktól történő megtisztítása Clean-Up the World szemétgyűjtő akciókkal, a műanyagok használatának csökkentése a termékek csomagolásában, valamint a mikroműanyagok összegyűjtése a vízből egy speciálisan erre a célra kifejlesztett, hajómotorba épített mikroműanyag-gyűjtő készülék (Micro-Plastic Collecting Device – MPC) segítségével.

Clean-Up the World akciókban 2010 óta több mint 17 ezer önkéntes vett részt a tengerek, folyók és tavak megtisztításában világszerte.

Ehhez a programhoz csatlakozott a Magyar Suzuki Marine Csoportja, és idén az Esztergom-táti „Sódergödör” népszerű horgászhelyszín – ezt, a Kis-Duna és Nagy-Duna ág melletti elhelyezkedő vadregényes zöld területet jelölte ki idei szemétszedő akciója célpontjaként. Április 22-én a vállalat munkatársai és két osztálynyi iskolás fiatal gyűjtötte össze az eldobált szemetet, és a folyó áradása során partra sodródott hulladékot.

A program igazán interaktív volt. A szemétszedés mellett a tanulók izgalmas előadásokat hallgathattak meg a környezetvédelemről és a vizek védelméről. Osvald Zsolt, a Komárom-Esztergom megyei horgász szövetség elnöke a Föld Napja céljáról, a Dunáról, a vízi élővilágról és a vizek fontosságáról beszélgetett a diákokkal. Majer Fruzsina, a bajai víztudományi kar egyetemi oktatója pedig a vízszennyezettségről, a vizek tisztántartásáról, a hulladékgazdálkodásról, a hulladékok újrahasznosításáról és a vizekben előforduló mikroműanyagokról tartott előadást. A tanárnő a helyszínen demonstrálta az elmondottakat: a gyerekekkel közösen végzett kísérletben mutatta meg a mikroműanyagok jelenlétét a hazai vizekben is.

A Magyar Suzuki Marine Csoportja a program során kiemelten figyelt arra, hogy az esemény ne terhelje a környezetet: a gyerekek újrahasznosítható tányérban és evőeszközökkel kaptak uzsonnát, az étkeztetésbe helyi alvállalkozókat vontak be, ezzel is csökkentve a szállítással keletkező CO2 kibocsátást, a program végén pedig újrahasznosított műanyagból készült kulacsot kaptak ajándékba a diákok.