Két keréken a Magyar Suzuki támogatásával

Elkészült az első határon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszer Párkányban és Esztergomban

A szlovák és magyar határ mentén, Párkány és Esztergom városokban a közösségi közlekedés egy új formája létesült, amely még jobban hozzájárul a két határ menti város összeköttetéséhez és a kölcsönös társadalmi összekapcsolódás színvonalának javításához. A „Mária Valéria Bike“ nevet viselő nyilvános kerékpárkölcsönző rendszert Esztergom és Párkány városok önkormányzatai közösen hozták létre az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül. A párkányi és esztergomi lakosok és a turisták 2020. február 1-jétől kölcsönözhetik és használhatják a kerékpárokat a város területén. Esztergom és Párkány önkormányzatai ezzel is szeretnék arra ösztönözni a lakosokat és a turistákat, hogy utazásaikhoz a két város területén környezetkímélő megoldásokat alkalmazzanak.


A projekt keretén belül Párkányban és Esztergomban a kerékpárok tárolására 14 gyűjtőállomás létesült, melyből hat Párkányban és nyolc pedig Esztergomban található. A nyilvános kerékpárkölcsönző rendszerben 60 darab hagyományos és 45 darab elektromos kerékpár található. Az új beruházással egyidőben az Esztergomban már meglévő EBI rendszer is megújult és kompatibilissé vált az új rendszerrel.

A közös rendszer lehetővé teszi a két város lakosai, valamint a turisták számára, hogy a bérelt kerékpárt bármelyik dokkolóból kivegyék, és a tetszőleges állomáson tegyék vissza. Az állomásokat mindkét városban frekventált helyek közelében helyezték el. A Mária Valéria Bike kerékpárkölcsönző-rendszerből történő kölcsönzés feltételeiről és a kerékpárokhasználatáról a rendszer hivatalos weboldalán, a www.mvbike.eu oldalon tájékozódhatnak. A rendszer használata regisztrációköteles. Regisztrálni az említett weboldalon lehetséges.

Az ország meghatározó gazdasági szereplőjeként és a régió kiemelkedő gyártóvállalataként a Magyar Suzuki Zrt. elkötelezetten támogat minden, az Esztergomban és vonzáskörzetében élők életminőségét javító kezdeményezést. Magyarország legnépszerűbb személyautóinak gyártója Esztergom városával közel harminc éve működik együtt partnerségben. A Magyar Suzuki ezen szövetség jegyében üdvözli a közös fejlesztési lehetőségeket, különös tekintettel a fenntarthatóságot és egészségmegőrzést célzó programokra. A Mária Valéria Bike közösségi kerékpárkölcsönző-rendszer számos elemében összevág a Suzuki által képviselt értékekkel: ez az előremutató esztergomi kezdeményezés országokat összekötő hidat képez, az évtizedek óta tartós, országokon és kultúrákon átívelő magyar-japán együttműködéshez hasonlóan.

„Sokan tán nem tudják, a Suzuki motorikus története motorhajtású kerékpárok készítésével kezdődött az 50-es évek elején, így a kétkerékhajtás nem is áll oly távol tőlünk, mint gondolnánk. A közlekedésnek ezt a módozatát ezért mindmáig örömmel támogatjuk. Célunk, hogy segítsünk minden olyan kezdeményezést, mely a helyi közösségek javát szolgálja. A Mária Valéria Bike határozottan ilyen” – nyilatkozta dr. Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese a kerékpárkölcsönző-rendszer átadása kapcsán. „Mi, a Suzukinál nagy gondot fordítunk az újító megoldások kialakítására, hiszen vállalatunk működésének alapja az innovatív gondolkodásmód megvalósítása a mindennapok szintjén. Felelős gyártóként elkötelezettek vagyunk a közlekedésbiztonság iránt, így a környezetbarát közlekedési kultúra népszerűsítése mellett a biztonságos kerékpáros közlekedés fejlesztéséért is jó szívvel állunk ki” – fejtette ki Dr. Urbán László.

 


A projekt összköltsége: 921 155 euró.

A kivitelezést a sikeres közbeszerzést követően a T-Systems Magyarország Zrt., alvállalkozójával a Neuzer Kft.-vel valósította meg.