Japán-magyar diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulója

A Suzuki Motor Corporation legfelsőbb vezetésének több tagja, illetve a Magyar Suzuki Zrt. több vezetője is részt vett a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulója alkalmából Tokióban tartott jubileumi rendezvénysorozaton, december elején.

A jeles események között gazdasági, ipari és kulturális programok is szerepeltek: ez utóbbiak közül is a legjelentősebb az Orbán Viktor miniszterelnök által megnyitott „Kincsek Budapestről” címet viselő, európai és magyar mesterművekből rendezett tárlat, amelyhez a budapesti Szépművészeti Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából válogattak műveket.
A Magyar Suzuki előadást tartott a két ország gazdasági kapcsolatairól a Japán-Magyar Gazdasági Klub konferenciáján. „A Suzukit ért megtiszteltetés nem véletlen, hiszen a japán befektetők, közülük is a Suzuki Motor Corporation az elsők között voltak, akik a rendszerváltás után befektettek Magyarországon. Akkoriban a Suzuki a kétszáz millió dolláros zöldmezős beruházásával jelentős gazdasági és politikai kockázatot vállalt, hiszen az USA-hoz, illetve a nyugat-európai államokhoz képest Japán sokkal kevesebb tapasztalattal rendelkezett a piacgazdasági átmenet bonyolult folyamatát éppen csak megkezdő Magyarországgal folytatott kereskedelmi és általában, a gazdasági kapcsolatok terén. . „A vállalat bizalma az ország jövőjében, a magyarok híres kreativitásában, innovatív gondolkodásában és munkabírásában az elmúlt 27 évben többszörösen is beigazolódott és megtérült” – mondta dr. Urbán László vezérigazgató-helyettes a Suzuki és Magyarország kapcsolatáról. „Hiszem, hogy vállalatunk jó hírneve és magyarországi teljesítménye hozzájárult a két ország közötti gazdasági kapcsolatok intenzív fejlődéséhez, ami töretlen az elmúlt közel három évtizedben” tette hozzá.
Osamu Suzuki, a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatója és vezetőtársai , továbbá Yoshinobu Abe a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója, valamint dr. Urbán László, vezérigazgató-helyettes a 150 éves jubileumi programokon túlmenően egy szűk körű külgazdasági és -kereskedelmi egyeztetést folytathattak Orbán Viktor miniszterelnökkel, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel és Ésik Róberttel, a Nemzeti Beruházási Ügynökség (HIPA) elnökével. Ezen a találkozón részt vett Hernádi Ádám, Esztergom város új polgármestere. A polgármester az esztergomi elsőszámú városvezetők közül elsőként látogatott el Hamamatsuba, a Magyar Suzuki Zrt. anyavállalatához is.