iM-4: a Suzuki új összkerékhajtású minitanulmánya

-         Intelligens és szívós. Emblematikus összkerékhajtású mini, amely új szintre emeli a kisautókban megtestesülő lehetőségeket és élvezeti értéket

-         Egyszerű, emblematikus külső formaterv, amelyben egyszerre van jelen az innováció és a Suzuki dizájnöröksége

-         Megbízható 4×4-es teljesítmény, amelyben új, még magasabb szinten testesül meg a Suzuki öröksége

-         Az új generációs platformnak és az SHVS enyhe hibrid rendszernek köszönhetően kiemelkedő üzemanyag-hatékonyság

 

A Suzuki Motor Corporation a 85. Genfi Autószalonon mutatja be a világnak az iM-4 tanulmányautót. Az LJ sorozat 1970-es megjelenése óta a Suzuki folyamatosan újításokkal jelentkezik a kompakt SUV és a crossover kategóriákban, olyan modellekkel, mint 1988-ban az első Vitara vagy 2006-ban az SX4. Az iM-4 filozófiánk szerint olyan új kompakt összkerekes autó, amely az említett autók génjeit hordozza, ugyanakkor a legújabb technológiát vonultatja fel. Innovatív és egyedi jellege, valamint a Suzuki öröksége teszi emblematikus összkerékhajtású minivé.

 

Koncepció

Az autó az „Adj formát az ihletnek” téma jegyében született. Az iM-4 személyes karakterű jármű, amely új lehetőségeket és utakat nyit a vezetési élmények terén.

 

Az egyszerű, mindazonáltal emblematikus formatervbe csomagolt kompakt iM-4 intelligens, ugyanakkor szívós; megbízható teljesítményében a Suzuki összkerekes hagyományai testesülnek meg. Ehhez járulnak a legkorszerűbb üzemanyag-takarékos műszaki megoldások. A minimalista dizájn tökéletesen illeszkedik a vezető életmódjához, de úgy, hogy egyedi jellege egyben ihletet is vigyen a napi rutinba.

 

Négykerék-hajtási rendszerével, valamint nagy has- és csípőmagasságával az iM-4 megbízható, könnyen vezethető társ; kitűnő teljesítményének köszönhetően magabiztosan használható hóban és aszfaltozatlan útfelületeken is. Beltere és csomagtere felhasználóbarát, a jármű a legújabb technológiákat vonultatja fel. Ezek közé tartozik az új generációs platform és az SHVS enyhe hibrid rendszer, amelyek együtt kiemelkedő üzemanyag-takarékosságot és alacsony szén-dioxid-kibocsátást biztosítanak.

 

 

Formaterv

Az autó formaterve egyszerű, de emblematikus, letisztult, mégis nagyon szerethető, innovatív, ugyanakkor „retró”. Az egyedi és minimalista karosszériát sima felületek és kerek tető alkotja, egyenes, architektonikus vonalakkal, amelyekben egyszerre van jelen a szépség és a precizitás. A nagy átmérőjű abroncsok a négy saroknál túlnyúlnak a kocsitesten, masszívan tartják karosszériát, látványukban is kifejezik az autó erejét és nagy teljesítményét. Az olyan markáns formajegyek, mint a „napszemüveges” orr, a sisakszerű tető és a C oszlop bemetszései a Suzuki történelmének jellegzetes darabjait idézik, és kreativitásra ösztönzik a vezetőt.

 

-         A kabinszerű, minimalista karosszéria lágyan öleli körül a vezetőt.

-         Az egyszerű, sima felületek és a kerek tető markáns látványt nyújt, és egyszerű, de kedves karaktert ad a karosszériának.

-         A vállöv és az üvegfelületek egyenes, architektonikus vonalaiban egyszerre testesül meg a szépség és a precizitás, akárcsak az orr-részben, az első hűtőrács és a hátsó rács alsó részében, a külső visszapillantó tükrökben, a fényszórókban, valamint a kombinált hátsó lámpákban megjelenő négyszögmotívumban.

-         A napszemüvegszerű hűtőrács és fényszóró, valamint a fényszóró belső felépítése és a sisakszerű tető rendkívül szerethető megjelenést kölcsönöznek az autónak.

-         A Suzuki-formatervek esszenciája az egész autóban megtestesül, beleértve a sötétített A és B oszlopot, a kagylóhéj-motorháztetőt és a hűtőrácsdíszeket. A C oszlop körül és mögött látható bemetszések olyan történelmi minik előtt tisztelegnek, mint a Fronte Coupé és az első Cervo.

-         A hangsúlyos lökhárítók, a 18 collos, öttrapéz-mintás kerekek, valamint az oldalsó díszlécek erőteljes összkerekes jelleget kölcsönöznek az autónak.

-         Az „Ártatlan fehér” fényezés modernséget és letisztultságot sugall, és felcsigázza a néző képzeletét.

Innovatív zöldtechnológiák

-         Új generációs platform

A Suzuki új generációs platformját úgy tervezték, hogy a tömeg csökkentése mellett is hathatósan növelje a merevséget. Ehhez az kellett, hogy alapjaiban újratervezzék az alvázat és optimalizálják a jármű teljes kiképzését, ideértve az alvázra épített elemeket is. Mindezek eredményeképpen javul az üzemanyag-felhasználás hatékonysága, a biztonság, a jármű irányítása és stabilitása, valamint a zaj-vibráció-keménység jellemzői a teljes felületen. A fejlesztés nyomán a Suzuki jelenlegi négy platformját három váltja fel, a funkcionális elemeket modulárissá teszi. Így lehetővé válik, hogy – a gyorsan változó piaci igényeknek megfelelően – a Suzuki hatékonyabban vigye piacra újabb modelljeit.

 

-         Innovatív SVHS enyhe hibrid hajtásrendszer

Az SVHS betűszó a Suzuki okos hibridjárművét jelöli (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki). Az új enyhe hibrid meghajtási rendszer magában foglalja az integrált gyújtásgenerátort (ISG), rásegít a motor teljesítményére és hatékonyan nyeri vissza az energiát. Az iM-4 modellben SVHS lítiumion-akkumulátor dolgozik. Az újonnan fejlesztett integrált gyújtásgenerátorral párosulva a regeneratív fékrendszer ideális hibrid megoldás a kisautóknál: az üzemanyag-hatékonyság javítása mellett kordában tartja a méretet, a tömeget és a költségeket.

 

Műszaki adatok

Hosszúság:                                               3693 mm

Szélesség:                                                 1709 mm

Magasság:                                                1566 mm

Tengelytávolság:                                     2438 mm

Abroncsméret:                                         215/45 R18

Motor:                                                       1,2 l DUALJET motor + SHVS

Hajtás:                                                       4WD

Platform:                                                  új generációs platform

[IMAGEGALLERY]