„Akkor és most” – járműexpó Esztergomban

Új és veterán közúti, légi és vízi járművek kiállítását és felvonulását rendezik meg a hétvégén Esztergomban„Akkor és most” címmel. Az ősi lóvontatású járművektől kezdve, veterán motorokon és Rubik Ernő ma is működő repülőgépén keresztül, az egy fatörzsből faragott indonéz bárkán és Rákosi Mátyás luxussétahajóján át az F1-es motorcsónakokig számos különlegességet láthatnak a nézők a Fesztivál-szigeten és a Kis-Duna-ágon rendezett hajós felvonuláson.

 

 

 

Hagyományteremtő jelleggel idén új és veterán járművek kiállításával és felvonulásával egészül ki Esztergomban a szokásos Kis-Duna-ági lampionos felvonulás. A kiállítást Esztergom városa, valamint a Neuzer Kft. hívta életre a Magyar Suzuki Zrt. támogatásával.

 

Az eseményen kiállított veterán járművek az ország egyéni és közgyűjteményeiből érkeznek: az érdeklődők megtekinthetik pl. id. Rubik Ernő „Esztergom” repülőgépét, amely ma is üzemképes állapotban van. A gép hullámosított fémborítású együléses gyakorló vitorlázógép, 1965–1982 között élte virágkorát.

 

A közúti közlekedés kategóriában – a legősibb lóvontatású járművektől kezdve – sokféle közlekedési eszközt mutatnak be. Látható lesz az ún. Esterházy-hintó, azaz a Leitert Henrik által gyártott legismertebb magyar fogatolt jármű, amelyet gróf Esterházy Antal 1872-ben Pozsony melletti birtokára egy régi homokfutóból átalakítva készíttetett.

 

Régi velocipédek, kerékpárok, magyar gyártású motorkerékpárok, több veterán luxusautó és a Suzuki-gyár legújabb autói is felvonulnak a nagyszabású eseményen.

 

A látogatók megcsodálhatják egy 1928-as 20 LE-s Anzani Steher motorvezetéses kerékpárt, a két világháború közötti időszak legnépszerűbb versenyágának képviselőjét a Közlekedési Múzeum gyűjteményéből. Látható az a Weiss Manfréd gyárában 1939-ben készült Csepel kerékpár, amely Esztergomban pihent évtizedeken keresztül, mígnem egy magángyűjtő megvásárolta. A motorkerékpárok hazai atyja, a Pannonia luxusváltozata a P21: az 1974-ben készült jármű a csepeli motorkerékpár-gyártás egyik legszebb és legjobb produktuma. 20–22 LE-t ad le 7200–7500 fordulaton, 120 km/órás végsebességre képes – jelenleg a Pannónia Motorkerékpár Múzeum egyik büszkesége.

 

Harci jármű is szerepel a palettán: a D–944 PSZH 4×4 hajtásképletű, úszóképes páncélozott szállító harcjármű az 1960-as évek elején állt hadrendbe Magyarországon. A néphadseregnél és rendőrségnél is rendszeresítve volt. A teljes egészében hegesztett acélszerkezetű verzió 1966-ban jelent meg. Az úszóképes páncélozott szállító harcjárművet vízen két vízsugárhajtómű hajtja meg. Volt parancsnoki, mentő- és atom-, biológiai és vegyi felderítő változata is. Négyhengeres dízelmotorja szintén a Csepel gyárban készült.

 

 

Nem csupán a funkcionális járművek, de a luxus is képviselteti magát a kiállításon számos magángyűjteményből származó járművel: ilyen például Tabányi Sándor négyütemű V8-as 200 LE-s Rolls Royce csodajárgánya, amely a teljesítmény mellett az eleganciát is képviselte 1968-ban.

 

Egyedülálló módon légi, vízi és közúti közlekedési eszközök egyszerre lesznek jelen a Fesztivál-szigeten és a Kis-Duna-ágon, ahol nem egy járművet ki is lehet próbálni. A múlt jeles darabjai mellett felbukkan a Suzuki teljes modellpalettája: autók, motorkerékpárok, hajómotorok. A Magyar Suzuki Zrt. idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, a kiálláson a legelső, 1992-ben gyártott Swift is látható. A Suzuki Csoport több mint 100 éves történelméből is felvillan egy igazi kuriózum: az 1965-ben gyártott 5 LE-s D55-ös benzines külmotor a Suzuki Motor Corporation legelső szériájának 93. darabja.

 

A rendezvényen további látványosságot jelent majd a Kis-Duna-ágon rendezett hagyományos majális-elő esti vízi parádéja, amelyen idén egészen különleges hajók is megjelennek. Esztergomban nagy hagyománya van a vízi felvonulásnak: aki teheti, lampionokkal díszít valamilyen vízi alkalmatosságot, és végighajóz vele a Kis-Dunán.

 

Vasárnap napközben a Nagy-Dunán F1-es motorcsónakok tartanak bemutatót, és a látogatók kipróbálhatják Rákosi Mátyás egykori luxussétahajóját is, amely rövid hajókázásra invitálja az érdeklődőket.